Klær

Segers kokkejakker - med gode råvarer i bunn

En kokkejakkes liv er langt og begivenhetsrikt. Hvilke hemmeligheter den holder på, får du sjelden vite, den er nemlig utviklet for å ikke avsløre noe. Alle ingrediensene, fra stoff til knapper, er nøye utvalgt for at plagget skal tåle reisen mellom kjøkkenet og vaskemaskinen tur-retur utallige ganger uten å slites.

Et restaurantkjøkken er preget av stress og varme. Det høye tempoet merkes kanskje ikke i selve restauranten, men bak kulissene er det full fart, fra tidlig morgen til sen kveld. Sausflekker, matos og svette er hverdagskost for klærne, bokstavelig talt. Uansett om restauranten vasker klærne sine selv, leverer dem inn til rens eller leier klær rett fra et vaskeri, sliter denne prosessen på plaggene. Nøkkelen til et vellykket restaurantkjøkken er å behandle kokkeplaggene som en hvilken som helst basisvare, ha flere sett og huske at høy kvalitet lønner seg i lengden.

Nettopp produktutviklingen er hjertet hos Segers, og på samme måte som i matlagingen er kvaliteten på råvarene avgjørende for sluttresultatet. Derfor blir ingrediensene til plaggene valgt ut med stor omhu. Den største og viktigste delen står stoffet for.

I basissortimentet bruker Segers ofte sateng- eller twillvevet stoff i en blanding av 65 prosent polyester og 35 prosent bomull. Blandingen er vedtatt i bransjen og gjør plaggene slitesterke. Jo mer polyester, desto mer tåler plagget.

Vaskbar

Det høye polyesterinnholdet gjør at basissortimentet tåler vasketemperatur på opptil 85 °C eller tilsvarende industrivask. Det er imidlertid ikke bare stoffet som skal vare lenge. Minst like viktig er detaljene i plagget, som sømmene. Her bruker Segers tråd av ren polyester. Til og med knappene er viktige. De klassiske kokkejakkene prydes av kuleknapper som tas av ved vask. Sortimentet består også av enkeltknappede skjorter med doble trykknapper. Plastknapper forekommer også, for at de ikke skal miste fargen bruker Segers gjennomfargede plastknapper av nylon på modellene som tåler industrivask. Dermed kan ikke fargen slites av, uansett hvor mange ganger plagget vaskes.

Fremtiden

Segers begynte produksjonen i Borås i 1943, og hovedkontoret ligger fortsatt der. Produksjonen har derimot flyttet utenlands. I 1995 åpnet Segers fabrikk i Estland, 2005 i Ukraina og i 2015 ble dørene åpnet for en ny produksjonsenhet i Pakistan. Bærekraftig produksjon er viktig for Segers. Det innebærer blant annet at basiskolleksjonen er Øko-Tex-sertifisert, det vil si at stoffene og tilbehøret har små eller ingen rester av giftstoffer og kjemikalier. Sertifikatet fornyes hvert år.

Fremtiden for kokkeklærne er vanskelig å spå. Yrket er tradisjonelt og domineres fortsatt av de dobbeltknappede jakkene med kuleknapper. En forandring har imidlertid blitt lagt merke til de senere årene: ermlengden klatrer oppover, og kortermede jakker blir stadig mer populære.

Se vårt basissortiment av både kort- og langermede kokkejakker her!

Bærekraft

Segers ser også på alternative løsninger som kan bidra til en mer bærekraftig verden.

Bomullsdyrking krever for ek­sempel store mengder vann og belaster miljøet på en uhold­bar måte. Her undersøker vi hvordan blant annet Tencel® (lyocell) kan fungere som et mer miljøvennlig alternativ. Segers har allerede flere plagg i sortimentet som er sydd med Tencel®.

Ønsker du andre modeller enn det som vises i nettbutikken, kokkejakker i andre farger eller med brodering, kontakt din Culinaforhandler, så hjelper de deg gjerne!