Culina har nær 200 forskjellige kopper og krus på lager - noe for envher smak!
Culina har nær 200 forskjellige kopper og krus på lager - noe for envher smak!

Kaffekopp eller kaffekrus

Ingenting smører arbeidsdagen som en god kaffekopp - eller hvis du vil, kaffekrus - med rykende varm kaffe. Vi nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking, kun slått av våre finske naboer. Folk i yrkesaktiv alder drikker mer kaffe på jobb enn hjemme, ifølge kaffeundersøkelsen 2016. Så hvordan skal man velge riktig kopp eller krus til dette sorte gull?

Løsningen er ofte kaffe!

- Mange utfordringer på en arbeidsplass er blitt løst rundt kaffemaskinen. God jobbkaffe er, om ikke et smøremiddel for arbeidsplasser, i hvertfall svært viktig for trivsel og sosialt miljø, sier KAM Cecilie Martinusssen i Löfbergs Lila. 

At god jobbkaffe er viktig,  understreker også brand manager Kristin Henry i Jacobs Douwe Egberts Norge på delegasjonene som kommer til henne når et firma skal gå til anskaffelse av ny kaffemaskin. Da kommer det gjerne minst én fra hver avdeling, alle med sine sterke meninger, og alle med stemmerett. Det blir som regel lange og veldig hyggelige kundemøter, smiler hun. 

Så mye betyr riktig kaffekopp

Det er imidlertid ikke bare kvaliteten på selve kaffen som teller. Også hva vi drikker den av, har stor betydning.

I Jacobs Douwe Egberts har de jobbet mye med hvordan ulike kaffekopper påvirker folks oppfatning av det de drikker. De har testet vide og smale kopper, høye og lave kopper, og kopper med tykt og tynt porselen.

-Konklusjonen er at kaffen smaker forskjellig, sier Kristin Henry. Så er det store spørsmålet hva du selv foretrekker. 

Kristin Henry i JDE foretrekker sin jobbkaffe i en bred kopp av ganske tynt porselen. 

TIm Wendelboe og Figgjo i samarbeid

Norges egen kaffecelebritet Tim Wendelboe utviklet i samarbeid med Figgjo en kaffeserie "Figgjo Oslo", bestående av tre forskjellige krus, samt en kanne. Krusene Tulipan, Åpen og Splitt forsterker smaken på hver sin måte. Og etter en rekke smakinger med samme kaffe i de tre krusene er konklusjonen at det virker som man drikker tre forskjellige typer kaffe. 

Löfbergs Lila i Sverige testet Figgjo Oslo, og konkluderte med følgende:

  • Kaffekoppen Åpen fremhever aromaen og gir et mildere smaksinntrykk
  • Tulipan gir kaffen et mer intensivt smaksbilde, og fremhever sødme, nøttepreg og bitterhet
  • Splitt gjør at de fruktige duftene kommer til sin rett. Formen på kruset gjør at kaffen treffer bredt på tungen, og fremhever blomstertonene.

Figgjo Oslo

Figgjo Oslo er en produktfamilie som fanger opp og utfordrer kaffetrender. Produktfamilien gir deg muligheten til å formidle og skreddersy opplevelsen av kaffens aroma på en ny og spennende måte. Figgjo Oslo bidrar til at totalopplevelsen på ditt spisested blir enda bedre.

Vis

Hank eller ikke hank - det er også et spørsmål

Hvordan koppen eller kruset føles i hånden kan ha vel så mye å si når man skal velge sitt favoritt kaffekrus, noen vil ha liten hank, andre stor og noen vil ha uten. For noen år siden "revolusjonerte" Porsgrund Porselen utvikling av krus, ved å samarbeide med ergoterapeuter. De designet Victor-kruset, som er ergonomisk utformet, noe du vil kjenne om du løfter det. Hanken har en liten knekk som gjør at du aldri vil brenne deg på fingeren, den er plassert i perfekt høyde på kruset, slik at det alltid er i balanse. 

Viktorkruset fra Porsgrund porselen

Viktorkruset ble til i et samarbeid mellom Porsgrund Porselen og ergoterapeuter, som resulterte i et krus som er svært godt å holde i. Man brenner ingen fingre, og kruset sitter godt og velbalansert i hånden. Definisjonen på et godt krus!

Vis

Hva du drikker av har betydning for opplevelsen

Hva du drikker av har en stor betydning for opplevelsen. Tenk på et champagneglass. Følelsen man får når man drikker Champagne ville vært en ganske annen om den ble servert i et porselenskrus, selvom kruset hadde hatt akkurat samme form som et champagneglass. I Norsk Kaffeinformasjon ble det gjort et eksperiment for noen år siden, med blindtestning. Med bind for øynene var det faktisk ikke alle som klarte å smake forskjell på rødvin og hvitvin. Så det visuelle skal man absolutt ikke undervurdere. 

Beste kaffekopp til ditt sted? Tenk egenskaper

På mange arbeidsplasser har de ansatte med sitt eget kaffekrus, men man må uansett ha kopper og krus til gjester. Culina har nærmere 300 ulike kopper og krus i sitt sortiment, så valgmulighetene er mange!

Kristin Henry anbefaler å tenke egenskaper når de skal velge kaffekrus

  • En bred, åpen kaffekopp ser mer elegant ut og frigjør smak og aroma. Den er derfor et godt valg for restauranter og kafeer.
  • Høye og smale kaffekopper holder bedre på varmen, noe som er en stor fordel for jobbkaffe, i møterom og konferansesaler. Tenk også over om det er en fordel å kunne stable koppene. 
  • Jo tynnere porselen, jo mer ekskusiv følelse. Men også raskere varmetap. 

Til syvende og sist et spørsmål om smak og behag

Hva som ender som din favorittkopp eller krus er ikke enkelt å spå. Selv ikke blant kaffe-ekspertene. Både Cecilie i Löfbergs og Kristin i JDE har sine favorittkrus- Cecilie drikker sin jobbkaffe fra et stort kaffekrus hun fikk da hun var hos kaffekooperativet COMSA i Honduras, og Kristin sverger til en vid kopp av nokså tynt porselen. 

Cecilie foretrekker sitt store kaffekrus som hun fikk på besøk hos COMSA i Honduras!For mange vil "Statoilkoppen" være det eneste valget, og andre igjen er så vant til å drikke av pappkrus at det blir preferansen. En gammel vane fra Horecabransjen er å drikke kaffen fra melkeglass. Så er spørsmålet: Hva foretrekker du? 

Colori fra ConGusto

Colori krusene er matte, og med små riller, som gir et fint spill. Det kommer i fem forskjellige farger, og er svært behagelige å drikke av.

Vis