Glass lages i forskjellige former, det er lett å se! Men hva med glasset som materiale? Hva er de store forskjellene verdt å merke seg?
Glass lages i forskjellige former, det er lett å se! Men hva med glasset som materiale? Hva er de store forskjellene verdt å merke seg?

Forskjellige typer glassmasse

Glass er et materiale som finnes i mange kvaliteter og fasonger. Glass er gjennomsiktig, sterkt og ikke spesielt reaktivt, noe som gjør materialet godt egnet i forbindelse med mat og drikke. 

Vanlig glass består av kiseloksid (SiO2) som også bygger opp kvarts og sand. Kiseloksidet smelter ved 2 000 grader celsius. Normalt skjelner vi mellom faste og flytende stoffer, men glass er faktisk begge deler. Etter at den flytende glassmassen er avkjølt, størkner den, men i motsetning til mange andre materialer skjer det uten at molekylene i glasset blir låst fast i et krystallgitter. Vi kan derfor godt betrakte glass som en underavkjølt væske. Men det er en meget stabil væske, for selv om molekylene ligger hulter til bulter, endres strukturen i glasset praktisk talt ikke.

I vår bransje snakker vi aller mest om drikkeglass, og er like opptatt av formen på glasset som hva massen består av. Men glassmassen er ikke uvesentlig når det kommer til stykket. I vårt sortiment har vi en rekke forskjellige typer og sammensetninger av glass, og de fleste glassprodusenter idag har funnet frem til sin oppskrift som de mener har de kvalitetene som trengs i storhusholdning. 

Herdet glass

Hele glasset varmes opp til en meget høy temperatur, for så å bli raskt kjølt ned. Dette gir glasset en god beskyttelse mot slag og temperatursvigninger. Et herdet glass skal kunne tåle hele 135°C i temperaturforskjell på kort tid. Det er fem ganger mer solid enn uherdet glass.

Herdet glass i vårt sortiment

Hos Culina finner du en rekke forskjellige herdede drikkeglass. Se alle her

Vis

Fot og kantherdet glass

Er herdet med ekstra høy temperatur langs kanten og/eller foten for å styrke glasset og begrense risiko for kantskader. Tumblere er ofte kantherdet, mens stettglass ofte er både fot- og kantherdet.

Fot- og kantherdet glass

Leter du etter fot- og kantherdet glass kan du se våre lagerførte glass med denne egenskapen her!

VisKantforsterket glass

Hvis et glass er kantforsterket betyr det at det er lagt på et ekstra lag med glassmasse rundt utsatte deler som for eksempel drikkekanten eller stetten. 

Kantforsterket glass

Her ser du våre kantforsterkede glass

VisKrystall

Glassmassen i krystall inneholder metaller som gjør glasset tynnere, ekstra glansfullt og med fin klang. For noen år siden var det vanlig å ha bly i krystallglass, men nå er krystallglass uten bly. Krystallmassen er noe bløtere enn annen glassmasse, og er dermed enklere å bearbeide.

Krystallglass

Vi har flere serier krystallglass. Cabernet er en av våre aller mest solgte. Se Cabernetglassene våre her

Vis