Porselen er noe av det mest hygieniske du kan bruke i matservering.
Porselen er noe av det mest hygieniske du kan bruke i matservering.

Porselen - hva er nå det?

Porselen er det mest hygieniske du kan bruke i husholdningen, og en uskadet glasur kan vaskes helt bakteriefri. Porselen er et tett gods, som absorberer minimalt med vann, og tåler store temperaturforandringer. Slitestyrke, utseende og funksjonalitet varierer med ingrediensene og sammensetningen av massen. I sortimentet til Culina finner du hovedsaklig feltspat eller vitroporselen, som er generelt robust og velegnet til den harde bruken i storhusholdning.

Hardt materiale

Porselen er et hardt keramisk materiale, vanligvis hvitt eller nesten hvitt. Det brukes i sammenhenger der man trenger et hardt og sterkt materiale med gode formingsegenskaper, som for eksempel i tallerkener og fat. Teknisk porselen har en gjennomsiktig, ikke-porøs overflate og er syre- og alkalibestandig, isolerende og trykkfast, men ikke støtsikkert.

Porselen er laget av kaolin (en type leire) og knust stein – kvarts og feltspat. Den fuktige leiren blir formet, tørket og deretter brent ved 900-1600 °C.

Kunsten å lage porselen er kjent i Kina fra det 7. århundre, og under Ming-dynastiet (1368-1644) ble kinesisk porselen en stor eksportvare. Omkring 1600 oppstod det etter kinesisk forbilde en porselensindustri i Japan, og i 18. århundre ble kinesisk porselen eksportert til hele verden gjennom de østasiatiske («ostindiske») kompaniene. De østasiatiske kompaniene drev skipsfart og handel; i Norden var det slike handelsselskaper i Göteborg og i København. I Europa ble det laget mange keramiske etterlikninger av porselen, og mange forsøk ble gjort på å lage ekte porselen uten å lykkes. Fajanse ble fra 1600-tallet produsert og dekorert etter kinesiske forbilder, og særlig kjent er fajansen fra Delft i Nederland.

Fabrikken i Meissen ved Dresden i Tyskland var den første fabrikken i Europa som klarte å fremstille ekte porselen. I Danmark ble porselen fremstilt ved Den Kongelige Porcelænsfabrik fra 1775. I Sverige ble det laget porselen ved Marieberg fra slutten av 1760-årene. Porsgrunds Porselænsfabrik laget som den første i Norge porselen i Porsgrunn fra 1887.

Porsgrund - feltspatporselen

Se vårt Porsgrund porselen her

Vis

ConGusto - feltspatposelen

Se vårt ConGusto porselen her

VisVitroporselen, feltspatporselen og benporselen

Figgjo og Steelite lager sine produkter i vitroporselen. Ingrediensene i vitroporselen er kaolin (leire), kvarts, aluminumsoksyd og nefelinsyenitt. Denne massen brennes første gang på 1240°C, og glasurbrann på 1080°C. Vitroporselen er gråhvitt eller gulhvitt og ikke gjennomskinnelig. På grunn av den høye temperaturen ved førstegangsbrenning er dette et svært sterkt porselen som er velegnet i storhusholdning. Både Figgjo og Steelite opererer med kantskadegaranti på sine runde tallerkener. ConGusto og Porsgrund Porselen er begge feltspatporselen. Ingrediensene i denne massen er kaolin (leire), feltspat, kvarts og aluminiumoksyd. Feltspat tilhører den viktigste begartsdannede gruppen av mineraler, og er det vanligste mineralet i jordskorpa. Feltspatporselen brennes første gang på 900°C, og andre gang på hele 1400°C. Feltspatporselen blir også omtalt som "hardt porselen" eller "ekte porselen". Dette er gråhvitt og gjennomskinnelig porselen, med en glasur med særdeles god slitestyrke. Porselenet er velegnet til storhusholdningsbruk. Benporselen er noe hvitere enn andre porselenstyper og er gjennomskinnelig. Dette er noe mindre slitesterkt og finnes ofte i såkalt "finservise".

Figgjo - vitroporselen

Se vårt Figgjo porselen her

Vis

Steelite - vitroporselen

Se vårt Steelite porselen her.

Vis

Glasurslitasje, når oppstår det, og kan det forebygges?

Ja, glasurslitasje kan oppstå ved stabling og tømming av oppvaskmaskin. Man kan redusere friksjonen mellom porselensdelene ved hjelp av glansemiddel, noe som også vil redusere slitasjen ved stabling. Slitasje på kobber oppstår spesielt ved at de vibrerer mot hverandre i oppvaskmaskinen. 

Vask av porselen

Hvitt porselen og porselen der dekoren ligger under, eller i, glasuren, kan maskinvaskes uten problemer. Gull- og platinadekorer krever større forsiktighet ved oppvask. 

Vasker du feil, med overdosering av vaskemidler eller for høy vanntemperatur kan du utsette glasuren for angrep. Like viktig som riktig oppvaskmiddel er riktig bruk av oppvaskmiddelet. I storhusholdning har man ofte sterkere oppvaskmidler enn i privathusholdning, og de er ofte sterkt alkaliske. Hva slags oppvaskmiddel du trenger vil variere avhengig av vannkvalitet, bruksområde, mengde og maskin. Derfor anbefaler Culina alltid en grundig opplæring fra leverandør av oppvaskmaskin og oppvaskmidler. 

Metallmerker eller aluminiumsmerker

Metallmerker fra benkeplater eller bestikk med blæt stålkvalitet kan forekomme, og lar seg ikke fjerne med vaskemiddel. 
En hovedregel er å aldri vaske porselen og aluminium sammen.

- Dette med merker fra stål og aluminium er en problemstilling man bør ha gode rutiner for å unngå, sier Henning Brun i Ecolab. Det er sammensatt og har sammenheng med de ulike kvalitetene på stål og porselen. Aluminium fjernes normalt med alle våre normale maskinoppvaskmidler. Hvis man ønsker å fjerne merker av stål, kan man gå på forsiktig med en ripefri kulerkrem. Vi anbefaler da vårt produkt Art.nr 9050570, Rilan Clean , som er en flytende skurekrem merket med EU-Blomsten. Produktet leveres i forpakning på 6 x 500 ml forteller Henning videre.

Ovn og mikrobølgeovn

Alt porselen Culina leverer kan trygt brukes i ovn opp til 300°C, men pass på at temperaturendringen skjer jevnt og langstomt. Gull- og platinadekorert porselen må ikke benyttes i mikrobølgeovn. 

Dekor

Det er tre metoder som brukes når porselen skal dekoreres; det er
I-glasur: Dekoren legges over glasuren, men brennes sammen i ovenen, slik at dekor og glasur smeltes sammen.
Over-glasur: Dekoren legges over glasuren, og brennes, men på en lavere temperatur enn "I-glasur". 
Under-glasur: Dekoren legges under glasuren, og brennes på høy temperatur.

Figgjo Anna - en tidløs klassiker

Koselig, landlig, romantisk, norsk - Figgjo Anna standarddekor får du hos Culina

Vis