Velg gryte, kasserolle og stekepanne i riktig materiale for ditt bruk!
Velg gryte, kasserolle og stekepanne i riktig materiale for ditt bruk!

Kjøkkenutstyr

Velg rett kasserolle, gryte eller stekepanne

Det finnes ikke ett enkelt materiale som oppfyller alle ønskelige krav for
tilbereding av mat. De forskjellige materialene har sine fordeler og ulemper, finn ut hva ditt behov er, og velg riktig kasserolle, gryte eller panne!

BELAGTE STEKEPANNER OG GRYTER

Hensikten er at maten ikke skal brenne seg fast og at du kan steke med mindre fett. Belegget er ofte forsterket med titan, som sikrer lenger levetid på belegget. Når du lager mat i belagte gryter og panner må du bruker plast- eller treredskaper som ikke riper bunnen. Egner seg for temperaturer opp til 275°C.

STÅL

Velger du kasseroller i 18/10 rustfritt stål, har du et kjøkkenredskap som tåler nesten hva som helst, som er hygienisk, tåler maskinvask og holder seg blank i årevis. Det anbefales å gjøre rent med en vanlig oppvaskbørste og pussemiddel for rustfrie stålkjeler. Stålull bør ikke brukes, da de lager riper i materialet. Stål har lavere evne til å lede varme enn andre materialer, men holder godt på varmen. Mange stålkasseroller har en kjerne av aluminium som øker ledeevnen og fordeler varmen effektivt.

STØPEJERN

Jerngryter og -panner egner seg særlig godt til bruning og steking av kjøtt, grunnet den grove og ru strukturen. Den holder også svært godt på varmen, og reagerer langsomt på temperatursvingninger. Støpejern er et bortimot uslitelig materiale som ved matlaging gir et visst jerntilskudd. Ved steking med fett avgis litt jern - ved koking noe mer. Støpejern kan også være emaljert.
De emaljerte produktene beskytter overflaten mot korrosjon.

ALUMINIUM

Dette metallet egner seg spesielt godt til kasseroller på grunn av lav vekt og materialets styrke. Bunnen bør være tykk av flere grunner; den må holde seg plan under oppvarming, den skal utnytte energien bedre og ikke brenne maten, men distribuere varmen jevnt. Aluminium leder varme opptil 15 ganger bedre enn stål.

KOBBER

Kobber har lang tradisjon som praktiske og dekorative kokekar. Kobberets evne til å lede varme gir unike kokeegenskaper, fordi varmen ledes raskt opp langs sideflatene i kasserollen. På denne måten blir innholdet varmet opp fra en større flate enn bare bunnen. Kobber leder varme opptil 22 ganger bedre enn stål.

BRUK OG VEDLIKEHOLD AV KASSEROLLER

  • Etter hvert vil det oppstå flekker og fargeforandringer på kjelene, uansett materiale.
  • Små, hvite flekker eller korrosjon på utsiden av rustfrie kasseroller. Dette kommer at av man har tilsatt salt i kaldt vann. Ikke tilsett salt før vannet koker eller maten er serveringsklar.
  • Gråhvite prikker og flekker. Hardt vann kan forårsake dette. Dette kan fjernes ved at du koker opp en eddikløsning. Skyll og tørk godt.
  • Regnbuefarger. Dette er helt ufarlig og forårsaket av en altfor brå temperaturforandring når kjelen tømmes rett etter koking, og forsvinner neste gang kasserollen brukes. Du kan også koke opp en eddikløsning i kjelen.
  • Fargeforandringer i en belagt kasserolle skyldes vanligvis for høy temperatur. Unngå å varme opp kasserollen når den er tom. Bruk også generelt lavere temperaturer.Kasseroller, gryter og stekepanner
Hos Culina finner du kasseroller, gryter og panner i ulike kvaliteter og til ulik pris. Identifiser ditt behov, og velg riktig utstyr. Har du spørsmål, nøl ikke med å kontakte oss i Culina.

VIS