Aroma, smak, farge,  bobler og skum - mye skal komme til sin rett i et ølglass! Det gjelder å finne den rette kombinasjonen for optimal smaksopplevlese kan Sebastian Melbin fra Solera Uteliv skrive under på.
Aroma, smak, farge, bobler og skum - mye skal komme til sin rett i et ølglass! Det gjelder å finne den rette kombinasjonen for optimal smaksopplevlese kan Sebastian Melbin fra Solera Uteliv skrive under på.

Velg riktig ølglass til ulike typer øl

Et ølglass er ikke lenger bare et ølglass. Ved å velge riktig type glass til ølsorten du serverer, vil kunden oppleve en bedre smak - og sannsynligheten for gjenbesøk øker!

For noen år siden var det enkelt: Et ølglass var et halvlitersglass, og med øl mente vi en halvliter med pils. Slik er det ikke lenger.
Stadig flere nordmenn er blitt genuint interesserte i øl, og valgmulighetene øker for hver uke. Mens de tidligere nøyde seg med en halvliter med pils, forventer de nå at barer og restauranter tilbyr en rekke ulike typer øl. Og med kravene til innholdet kommer også kravene til presentasjon stadig sterkere frem. Spesiell drikke skal komme i spesielle glass! 
Vi ba øl-sommelier og key account manager Sebastian Mellbin hos Solera Uteliv om en guide til hvilke ølglass du bør ha for å få fornøyde drikkegjester.

Riktig ølglass gir bedre smak

Sebastian, som tidligere har jobbet i Håndverkerstuene og Nøgne Ø, har en praktisk tilnærming til spørsmålet om hva som er riktig glass. – I Norge har barene servert pils i 50 år og IPA og stout i liten skala i åtte–ni år og større volum de siste fire–fem. Derfor er ikke barene bygget for å ha en stor mengde ulike ølglass. De har rett og slett ikke plass til det. Og det er veldig mange typer øl. Hvis du skal ha et glass til hvert av dem, må du ha et helt glassmagasin. Men man kan komme langt med et par -tre forskjellige varianter av glassene, heldigvis!

Godt øl fortjener gode glass!

Hver drikk - sitt glass! Culina har mange forskjellige ølglass på lager, se dem her!

VisSamtidig er Sebastian helt kategorisk: Å få ølet servert i riktig type glass, har mye å si. I første omgang for kunden, men like mye for hver enkelt pub, bar eller restaurant. – Drikker man øl fra riktig type ølglass, smaker ølet bedre. Kunden er seg kanskje ikke bevisst at det skyldes glasset, men opplevelsen blir bedre. Og hvis de synes ølet smaker bedre i din bar enn hos konkurrenten, kommer de gjerne tilbake også neste gang de vil nyte godt øl, sier han.  Spesielt viktig blir serveringen når kunden har kjøpt et spesialøl, enten det er en stout, IPA, porter eller et håndverksbrygg fra et av de mange mikrobryggeriene.

En enkel guide til riktig ølglass

Mellbin har følgende tips til hvilken type ølglass du bør velge til ulike typer øl.

Ølglass til IPA, pale ale og liknende

Øl som dufter mye, bør du servere i glass med en stor, rund kuppel som samler humleduften. Dette gjelder ifølge øl-sommelieren de fleste typer moderne øl. Ideelt bør ølglassene også ha stett. Da smitter ikke varmen fra hånden over til ølet, noe som gir for varmt øl. Ulempen med stett er at glassene ikke egner seg for stabling. Det kan gi plassproblemer – eller du kan henge dem over baren. Et tips fra Mellbin er å også tilby gjestene et sett mindre glass, 20–25 cl, slik at de kan smake seg gjennom flere ølsorter.

Ølglass til porter, stout, lyst belgisk øl og liknende

Øl som stout, porter og belgisk trappistøl har også mye duft, men er mer maltdrevet. Derfor vil du servere det i et glass som gir større kontaktflate mot munnen – og større slurker og mer smak i munnen. Glass med tulip-form er ideelle til denne typen øl. Glassene bør også ha stett. Rådet om å ha mindre ølglass i tillegg gjelder også her.

Ølglass til pils

Hvilket glass du bør velge til pilsnerøl, avhenger også av hva slags sted du driver. I en bar eller pub ønsker gjestene gjerne å drikke pils fra et glass med litt vekt – eventuelt en mugge med hank. På en restaurant vil du gjerne ha en litt mer elegant stil. Da er et stettglass et bedre valg. De tar også mindre plass på bordet. Nonicglass eller klassiske pintglass tåler begge å skåles med. I tillegg kan de stables – så sant de stables kalde. Rent ølfaglig mener Mellbin likevel at også pils helst bør ha en kuppel på glasset. Men her kan sedvane og gjestenes forventninger spille en større rolle enn smaksopplevelsen alene.

Ølglass til weissbier

Weissbier bør serveres i et klassisk weissbier-glass. Dette er så innkjørt at det er vanskelig å gjøre noe annet.
– Erfaringen levner ingen tvil: Får gjestene weissbier i klassiske weissbier-glass og med en skikkelig skumkrone på toppen, selger du mer av det. Da ser andre gjester glasset, og flere kjøper plutselig samme øl, sier Sebastian Mellbin.

Ølglass til stout

Stout er en engelsk oppfinnelse, og i England serveres ølet som regel i pintglass, ferdig snakket. Men smaken blir bedre hvis du serverer også stout i et glass med kuppel. Skjenker du stout i et glass med rette kanter, går du glipp av en masse dufter. 
Ølglass med kuppel og stett er definitivt anbefalt hvis du serverer mikrobryggeri-stout. Guinness-øl har mindre duft, og taper seg derfor mindre i et rett glass.

Allround ølglass

Hvis du bare har plass til én type ølglass i baren, anbefaler Mellbin et tulipglass med stett. Durbor, Grand cru og Tulip er eksempler på gode allroundglass.

Smart å ha nøytrale ølglass

En god del bryggerier tilbyr egne glass til skjenkestedene. Selv om det er en billig løsning, er den ikke nødvendigvis så smart. Enten du driver bar, pub eller restaurant, er du jo helt avhengig av å ha skjenketillatelsen i orden. 
– I og med at «sponsorglassene» kommer med bryggerilogo, blir det ansett som alkoholreklame hvis det skjenkes øl fra et annet bryggeri i glassene. Vi har sett at skjenkekontrollen har blitt strengere på å slå ned på dette, sier Sebastian Mellbin. 
– Mange steder har noen tappetårn som rullerer mellom ulike typer øl. I tillegg kommer flaskeøl. Da må man enten ha ekstremt stor plass til ulike glass, eller bruke nøytrale glass som funker til øl, sier han.