Hvilken kniv skal du egentlig bruke når?
Hvilken kniv skal du egentlig bruke når?

Hvilken kniv skal du bruke når?

Det finnes utallige kniver på markedet både i størrelser, form, kvalitet og bruk. Kanskje er det for mange. På en mine mange reiser rundt på messer og besøk hos produsenter lar jeg meg stadig fascinere over hvor mange forskjellige kniver som lages og hvor mange produsenter det er.  Jeg undrer ofte på hvordan de overlever alle sammen, sier kolleksjonsansvarlig i Culina, Ole Terje Søbye. Når det er sagt så er det visse knivtyper vi anbefaler alle som lager mat å ha i sin besittelse, og dem lister vi opp her. 

Hva er en god kniv?

En kokk eller en som jobber med mat  mange timer i døgnet vil, og bør ha gode kniver for hånden. Dette for å hjelpe til med å produsere effektivt og hurtig. Knivene bør være av god kvalitet for å gjøre  arbeidsoppgavene lettere. Med god kvalitet tenker vi på et stål som holder seg godt over lang tids bruk, ikke blir lett sløvt, har god balanse, ligger godt i hånden og tåler mye arbeid.

Hvor mange kniver bør man ha?

En kokk bør ha fem-seks forskjellige kniver i sitt arsenal. Hva slags mat som tilberedes vil selvsagt være fasiten på hvilke kniver som er must-have og hvilke som er nice-to-have. En sushikokk har andre behov enn en kantinekokk.
Men på generelt grunnlag bør en knivpose inneholde kokkekniv, brødkniv, fileteringskniv, tourneringskniv, utbeiningskniv, og kanskje en Santokukniv.

Kokkekniv

I den europeiske hverdagen er nok kokkekniven den viktigste. Det er også her vi ser kokkene legger mest vekt på kvalitet og funksjon. Kokkekniven er en kniv der knivbladet er ca 16-271 cm. Kniven bør ikke være for tung , da den faktisk skal beveges på mange ganger, samtidig skal den ha en egenvekt som hjelper til å jobbe gjennom råvaren. Den skal kjennes balansert ut i hånden. De siste10 årene er det de tynnere og lettere kniven fra Japan som er foretrukket i den profesjonelle verden, og kokkekniven brukes til "alt" fra grønnsaker, frukt, kjøtt uten ben, til fisk og ost. Det er kort og godt den mest allsidige kniven. På folkemunne omtales kokkekniven også som universalkniv, og det er ikke uten grunn. Vær imidlertid forsiktig med bruken dersom råvarene er frosne, eller du skal bearbeide harde rotgrønnsaker, eller møter på bein. Dette kan gjøre kniven sløv, og er du riktig uheldig kan eggen få skår.

Kokkekniv
Kokkekniven, noen ganger omtalt som universalkniv, er den kniven som brukes mest i Norge. Den kommer i alle kvaliteter og fra alle merker. Plastskaft, treskaft, benskaft - valget er ditt. Men faktum er at har du en god kokkekniv så har du en god universalkniv som dekker de aller fleste behov på en tilfredsstillende måte. Se vårt brede utvalg her.

VIS



Brødkniv

I et land som Norge hvor brødmat er viktig, og noe som finnes i de aller fleste sammenhenger, så blir denne taggede kniven viktig. Det drar ned et helhetsinntrykk betraktelig dersom en lekker brødbuffet ikke har en tilsvarende god brødkniv. Brødknivene er gjerne litt lengere enn Kokkekniven, ca 21-26cm. Brødkniven er noe lengere fordi man sager mer enn snitter, og det er ofte litt større brød som skal bearbeides.  God balanse er også viktig her og med en god kvalitet på stålet som tåler mye arbeid. Taggede kniver er mere kinkig å slipe opp , derfor bør man ha en kniv som ikke trenger sliping for ofte. Til steder der mange bruker samme kniv kan Arcos sin "Bactiproof" brødkniv anbefales. Håndtaket er laget i et bakteriehemmende materiale.

Brødkniv
Brødkniven er en mye brukt kniv i vårt brødspisende land, og alle kan si seg enige i at en dårlig brødkniv på en buffé, utleiehytte eller andre steder er svært irriterende. Både brødskiven og brødet lider under en dårlig kniv. En god brødkniv er en billig investering målt i antall brødskiver man får pr brød med en god kontra dårlig brødkniv. Se våre brødkniver her.

VIS




Tourneringskniv, rotkniv eller grønnsakskniv

Kjært barn har mange navn, og her har vi en knivgruppering som benevnes litt om hverandre. Disse knivene er noe mindre, og spesielt egnet til bruk ved skjæring og kutting av frukt, grønt og sopp. En tourneringskniv skiller seg litt ut ved at den har en innoverbue i knivbladet, som gjør den spesielt god å bruke om råvaren er rund. Som potet, løk, beter etc. Eller om man skal skjære buer eller følge skall/kjerner. Rotkniv og grønnsakskniv er begge forholdsvis små, men har rett knivblad. Et godt grep er viktig siden både skaft og kniv er kortere, og da kan det være at treskaft er bedre enn plast, da det ikke er like glatt som plast. 

@content_8d3a-4747-8f6b-748e2ed209d1_content@

Fileteringskniv

Fileteringskniven, eller filetkniven om du vil, er til filetering. Filet er fransk og betyr nettverk eller tråd. En filet er noe som er renskåret og benfritt, og kan være stykker fra både fisk, fugl, smått - og stort fe. Man fileterer gjerne etter at utbeiningen er ferdig, og behovet for å skjære fint og rent er stort. En filetkniv bør være skarp og ganske spiss, og noen fortrekker at kniven er veldig fleksibel. Skal man filetere tynt, for eksempel visse stykker fisk, kan en fleksibel kniv gjøre jobben lettere. For eksempel Mac sin fleksible filetkniv, der knivbladet bøyer 45° hver vei.

Fileteringskniv
Fileteringskniv eller filetkniv er fin å ha når man skal skjære i tynne stykker, enten det er av rødt- , hvit kjøtt eller fisk. Kniven må være smal og skarp, noen ønsker at den er veldig fleksibel, andre foretrekker at den er strammere. Uansett hva du liker best så har vi et utvalg som dekker de fleste preferanser! Se sortimentet vårt her.

VIS




Utbeiningskniv

En utbeiningskniv bør være robust og stiv, og kanskje litt tykkere i stålet enn øvrige kniver. Den brukes når man vil skjære helt inntil beinet, eller trimme vekk fett og sener. En utbeiningskniv er fra 15-17 cm i bladet, grunnen til at den ikke er lengre er at den fort blir uhåndterlig. Håndtak av plast kan være en fordel da disse knivene ofte trenger ekstra rengjøring, spesielt om den har vært brukt på store stykker.  

Utbeiningskniv
En utbeiningskniv er mer robust og stivere enn andre kniver. Den skal kunne tåle å jobbe mot brusk, bein og andre ting som har mer motstand i seg enn rent kjøtt. Se vårt utvalg her.

VIS



Santokukniv

En santokukniv er en all-round japansk kokkekniv. Navnet San betyr 3 og Toku betyr oppgaver, og dette speiler hva kniven er bra til; skjære, kutte og snitte. En santokukniv ligner en del på vår europeiske kokkekniv, men kniveggen er noe rettere og litt kortere. Balansen er svært viktig i en santokukniv, så her anbefaler vi å komme og kjenne hvordan de forskjellige ligger i hånden (gjelder egentlig alle kniver). 

Santokukniv
En santokukniv er en allsidig japansk kokkekniv. Den dekker i stor grad det samme som vår tradisjonelle kokkekniv; den kutter, snitter og skjærer, og disse tre egenskapene er grunnlaget i navnet. San betyr tre, og Toku betyr oppgaver. En santokukniv er noe kortere og noe rettere i eggen enn en tradisjonell kokkekniv. Se våre Santokukniver her

VIS