Høst er tid for store gryter. Enten det er får-i-kål, viltgryte eller fiskegryte.
Høst er tid for store gryter. Enten det er får-i-kål, viltgryte eller fiskegryte.

Nyheter

Dette trenger du når du skal ha fårikål

Tiden for å kose seg med fårikål og andre gryteretter er over endelig over oss igjen. Fårikål er en av våre nasjonalretter, og har fått sine fortjente meter med spalteplass de siste årene. Så hva er nødvendig utstyr når du skal lage fårikål?

Ofte når man lager fårikål er det i store porsjoner, både fordi det er perfekt gjestemat, og fordi det er perfekt restemat. Uansett hvor mange du lager til er det viktig å ha en gryte som er stor nok. I de fleste matoppskrifter står det nøye beskrevet ned til hvor mange pepperkorn man trenger, men når det kommer til størrelse på gryter og annet utstyr er det få oppskrifter som sier noe om. 

Skjærefjøl og kniv

Når du skal kutte kålen i biter er det fint med en stor nok fjøl, og en stor nok kniv. Kniven må ha et blad som er langt nok, og kraftig nok til å kutte gjennom kålhodet uten problemer. Har du for kort kniv blir det mye knot og mange kålblader på avveie. Avkuttet sprer seg jo gjerne utover, så det er lurt å bruke en stor skjærefjøl

En god kokkekniv er alfa omega på kjøkkenet!

De fleste kokker har sin favorittkniv. Både merke, ståltype og formen på bladet spiller en rolle. Culina lagerfører kniver i de fleste varianter, se hele utvalget her!

Vis

Stor nok kasserolle

Det aller viktigste redskapet er en stor nok kasserolle. Både kjøttet og kålen krymper underveis i tilberedningen, men det skal passe oppi før varmebehandlingen starter. Vi har forhørt oss med Rolf Harald Sund, konsulent i Culina Oslo og tidligere kokk på blant annet Statholdergården, og lurt på om det finnes noen tommelfingerregel å bruke når man skal beregne hvor stor kasserolle man trenger. Hans råd er å beregne 1,5 - 2 liter pr porsjon rått kjøtt og rå kål. Skal du lage til mange, og har for eksempel 4,5kg kjøtt og 4,5kg kål kan det være lurt å ha en kasserolle eller kjele som rommer fra 13-18 liter. 

Trenger du nye kasseroller?

Det er september og fårikål tid, har du store nok kasseroller og gryter? Se våre destinokasseroller her!

Vis

Noe egnet å forsyne seg med

Når man skal spise noe så deilig som fårikål er det først og fremst kjøtt, kål og poteter man ønsker å fylle tallerkenen med, og ikke for mye av kraften. Da er det kjekt med en hullsleiv, så man får silt vekk så mye som mulig, og heller ha en liten øse ved siden av til dem som ønsker mer sjy. 

Tallerken med fane, kant eller dyp tallerken

Uansett hvor mye kraften du får silt vekk vil det være mye flytende på tallerkenen, og da er det kjekt å ha tallerken med fane, som gjør at alt holder seg på spiseflaten og ikke renner utover. Vi mener at Figgjo Base med høy kant er en perfekt tallerken til fårikål, fordi den gir en stor og fin spiseflate, og høy kant som holder alt på plass. Også ser den rålekker ut på bordet!

Figjgo Base - uendelig mange muligheter

Figgjo Base er en bred serie med funksjonelle og stilige tallerkener. Formen er rund og myk, mange av delene kommer med håndtak og felles for alle delene er en høy kant, som rammer inn alt du legger på tallerkenen. Figgjo Base kommer med en rekke forskjellige dekorer, og fargespekteret er så stort at her finnes noe for enhver smak. Til for eksempel fårikål mener vi at tallerken med høy kant, 22 cm vil passe perfekt, se den på nettsiden her

Vis

Et godt glass

Fårikål kan akkompagneres av de mange typer drikke, men noe man kanskje ikke tenker på i første omgang, som passer svært godt til er Champagne! Om du har Champagne eller en annen egnet musserende til fårikålen vil du få oppleve smak av både mat og vin. Kompleksiteten i Champagnen vil ikke forsvinne i smaken fra fårikålen. Vi anbefaler å snakke med din vinleverandør eller ditt lokale vinmonopol for å få konkrete tips til hvilken Champagne du bør forsøke til fårikålen. Mange tror at champagneglass må være høye og smale, men dersom man skal nyte Champagne til et måltid, og ikke gå og nippe i glasset, vil smakene faktisk komme bedre frem i et videre glass. Den høye formen er først og fremst for å bevare boblene så lenge som mulig, og er et naturlig førstevalg om man er på en mottakelse, minglefest eller annen setting der man går rundt med ett glass som skal vare lenge. 

Leter du etter nytt Champagneglass?

Champagneglass har tradisjonelt vært høye og smale, for å bevare boblene lengre. Men skal du ha Champagne eller annen musserende vin til maten vil et mer åpent glass gi en annen smaksopplevelse. Uansett hva du trenger så finner du alle varianter i vårt sortiment. 

Vis