En ny tallerken kan friske opp ethvert spisested. Utvalget har aldri vært større, på godt og vondt.
En ny tallerken kan friske opp ethvert spisested. Utvalget har aldri vært større, på godt og vondt.

Nyheter

Ting å tenke på før du velger ny tallerken

Man tenker ikke så mye på den før den står foran deg med mat på, men den spiller en vesentlig rolle i alle måltider. Enten den er av porselen, papp, stein eller plast, er rund, firkantet, dyp eller flat. Uten tallerkenen er det eneste alternativet å holde maten i hånda, og det er ikke alltid det passer. Men å velge riktig tallerken, det er kanskje ikke så rett frem som man skulle tro.

I gamle dager var et pent servise et statussymbol. Noe de rike hadde. Noe alle ønsket seg i bryllupsgave, og mange fremdeles gjør. Og stjerna i serviset - det er tallerkenen. Nå har man gått mer bort i fra hele serviser med mange deler, og har enkeltstående tallerkener til de forskjellige rettene, dette gjelder like mye på spisesteder som hjemme. Valgmulighetenes tid er over oss, og med flere valg følger mer ansvar og forskjellige faktorer å ta stilling til. 

Kant og fane

Det aller viktigste å tenke på er hva man skal servere. Er det "tørr" mat, eller "våt" mat. Med en gang du skal ha noe som ligner saus eller dressing på maten vil en fane eller kant være nødvendig, for å holde alt innenfor spiseflaten. Skal du kun servere helt tørr mat, som for eksempel baguetter eller sandwicher, kan man ha en tallerken uten kant eller fane. 

ConGusto SpotOn

Er eksempel på tallerkener med kant - som gir en stor spiseflate, men ingen fare for at sausen renner i fanget på gjesten

Vis

Vekt

Hva tallerkenen veier har mer å si enn man først tenker over, spesielt om man jobber som servitør. På små restauranter med få bord er dette ikke like viktig som på et stort hotell, men er likefult et HMS spørsmål for servitørene. Derfor jobber vi i Culina kontinuerlig med å få lavest mulig vekt på vårt stengods, men uten at det går på bekostning av kvaliteten. 

Materiale

Porselen er fremdeles det mest brukte materialet når det kommer til tallerkener, og det er fordi det er et slitesterkt materiale som tåler høy temperatur, og som holder seg godt over lang tid. Men pass på - det finnes fremdeles stengods med bly og kadmium, og det er ikke bra i henhold til matsikkerhet. Er du usikker på innholdet i tallerkenen - spør. De fleste seriøse leverandørene i Norge kan vise sertifikater i henhold mattilsynets retningslinjer. Men er du i utlandet og lar deg friste av en lokal keramiker for å få noe helt spesielt, be om dokumentasjon på at det er trygt og ikke avgir farlige stoffer i kontakt med mat eller med oppvaskmidler. 

For å lese mer om de forskjellige porselensvariantene, se her. 

Materiale - mange valgmuligheter!

Det MÅ ikke være porselen, det finnes en rekke fine alternativer, som her i melamin, eller emaljert stål, keramikk, polykarbonat, glass eller tre. Snakk med oss i Culina om forskjellene og mulighetene. Se alternativer til porselen her. 

Vis

Form og farge

Uansett hvor man går for å spise så er detaljene det som øker helhetsinntrykket og gir den gode opplevelsen. Hvis du har investert mye tid og krefter i lokalet forøvrig er det synd å stoppe der, ha en gjennomtenkt tilnærming til dekketøyet også. Velg former og farger som står i stil med stedets øvrige uttrykk. En kul kuvertasjett på bordet kan være nok til å få forbipasserende til å stoppe ved ditt vindu, og kanskje også komme inn til deg, isteden for å gå til naborestauranten. Husk også at farger påvirker hverandre. Så en tallerken kan se helt annerledes ut med mat på, derfor anbefaler vi å snakke med våre konsulenter, som kan gi tips og råd. 

Dersom du serverer mat på sykehus eller sykehjem er det andre ting en trender å tenke på. Det skal være funksjonelt både for pasienten, kokken og servitøren. Men det er gjort undersøkelser som tyder på at en farget rand på tallerkenen kan gi økt apetitt. Man spiser med øynene, så å få det til å se fargerikt og apetittelig ut kan være helt avgjørende på et sykehus, der pasienten kanskje sliter med ernæringen. Vi har flere egnede modeller til dette formålet, snakk gjerne med oss.

Størrelse

Matsvinn er noe vi jobber aktivt med å redusere i flere bransjer, og de største hotellkjedene i Norge har virkelig gått foran som gode eksempler i det arbeidet. Ett tiltak er noe så enkelt som å redusere tallerkenstørrelsen. Dette gjelder spesielt på buffé, der gjesten forsyner seg selv. Nordic Choice hotels testet dette for noen år tilbake, og fant at matsvinnet ble redusert med en vesentlig andel. 

Å ha plass i oppvaskmaskinen er også en fordel, så husk å sjekke størrelsen på oppvaskmaskin og oppvaskbakker før du velger tallerken. 

Mindre tallerken gir mindre matsvinn

Med en litt mindre spiseflate vil matsvinnet reduseres naturlig. Man får ikke forsynt seg for mye. En mindre tallerken trenger absolutt ikke være mindre lekker - se bare på Figgjo sin serie Grad her. 

Vis

Lyd og følelse

Lyd og følelse er av så stor betydning for noen at det er alfa omega. En matt og veldig ru tallerken vil ikke egne seg veldig bra om man skal spise noe som trenger utstrakt bruk av kniv, det vil gi en ekkel lyd for mange, og også en følelse mange ikke liker. Noen materialer gir mer lyd fra seg enn andre, dette er også noe å ta med i vurderingen, avhengig av hva slags sted tallerkenen skal brukes. De fleste spisesteder har en litt for god akustikk, da er det uheldig med en tallerken som gir fra seg ekstra mye klang eller lyd når man er nær med bestikket. 

Lyd og følelse

En tallerken kan være så vakker som bare dét, men pass på - det er ikke alle overflater som egner seg i kontakt med for eksempel bestikk. Velger du en tallerken som gir gjesten frysninger når de kommer nær med gaffelen kan det bety et gjenbesøk mindre. Test gjerne på deg selv først. 

Vis

Hvor lenge skal du ha den tallerkenen?

Er den tenkt å vare "evig", eller er den til en spesiell rett eller sesong? Hvis du har tenkt at den tallerkenen du velger skal vare i uoverskulig fremtid anbefaler vi at du forsikrer deg så godt du kan om at tallerkenen vil være i salg i tiden fremover.