Det er mye å huske på når man skal utstyre et kjøkken og serveringssted!
Det er mye å huske på når man skal utstyre et kjøkken og serveringssted!

Nyheter

6 tips til deg som skal ha nytt kjøkken- og serveringsutstyr!

Enten du skal pusse opp, bare bytte ut eller begynne helt fra start, så er det mye som må huskes på når et kjøkken eller serveringssted skal utstyres. Her gir vi deg 6 tips til ting du kan og bør huske på og ta stilling til.

Som leverandør til proffmarkedet i Norge har vi i Culina bred erfaring i å bistå med å utstyre kjøkken. Enten det er en gourmetrestaurant, barnehage eller et sykehuskjøkken. Det aller første som må på plass er et budsjett. Vi opplever er ofte at budsjettet til kjøkken- og serveringsutstyr settes svært lavt, sammenlignet med hva slags oppgaver dette utstyret faktisk skal løse. Driver du et hotell vil kanskje ikke restauranten være det stedet du investerer mest, men når en gjest reiser er det gjerne tre ting de husker etter oppholdet. Det ene er om de sov godt, det andre er om stedet var rent og hyggelig, det tredje er maten. Gode matopplevelser deles over en lav sko, det samme gjør dårlige. Men en god omtale vil generere flere gjester, og en dårlig en gir færre. Driver du restaurant er det opplagt at kjøkken og serveringsutstyret spiller en helt sentral rolle, og da er det viktig å få det riktig. Og få mest for pengene så klart.

Plass

Det første du må gjøre er å skaffe deg en oversikt over plassen du har til rådighet. Ikke bare arealet på kjøkkenet, men hvor mye skapplass du har over og under benk, finnes det et lagerrom for utstyr eller ikke? Hvor mye kan stå fremme, hvor mye må ryddes vekk. For å få guidet deg til riktig innkjøp er det viktig for oss å vite om du er avhengig av at det du handler må stables eller ikke. 

Hvem er gjestene dine?

Du kan falle for en fin tallerken og synes den er kjempefin, men det aller viktigste er hva gjesten din synes. Dersom du driver et institusjonskjøkken som serverer mat til sykehus eller eldrehjem kan det være nyttig å vite at en tallerken med sterk farge har vist seg å gi økt appetitt sammenlignet med en hvit en. Og om man serverer mat fra buffé vil tallerkenstørrelsen ha en direkte effekt på hvor mye mat hver enkelt forsyner seg med. Matsvinn er på agendaen, både av miljøhensyn og av økonomiske hensyn. Undersøkelser har vist en betydelig reduksjon i matsvinn ved å gå ned på tallerkenstørrelsen. Riktig størrelse på glass vil også ha en stor betydning. Et eksempel er fra vår egen kantine på hovedkontoret til Culina. Vi byttet nylig ut glassene i kantina, av uvesentlig årsak, men de nye glassene var litt større. Hva skjedde? Jo, forbruket av eplejuice i kantina gikk opp 11 liter på fire uker. Uten at vår personalpris gikk opp. Så slike valg har direkte innvirkning på økonomien. Ved å være bevisst på hvem gjestene dine er, og tenke nøye over hva forskjellen er når gjesten forsyner seg selv kontra får alt servert vil man få mye igjen. 

Hvem er dine ansatte?

De fleste vet hvordan man bruker en kniv eller en stekespade, men det slurves ofte med både renhold og vedlikehold. Dette gjør at utstyret forringes raskere, og du må supplere og erstatte oftere. Med en grundig opplæring i bruk, renhold og vedlikehold av forbruksutstyret vil du oppleve at det varer mye lengre, og det er også lettere å jobbe med utstyr som tas vare på. De klassiske feilene er vask av kniver, stekepanner og skjærebrett, og vedlikehold og vask av elektrisk kjøkkenutstyr. Her kan du lese mer om for eksempel behandling av bestikk, riktig bruk av stavmixere og bruk og vedlikehold av kasseroller

Hva skal du lage?

Hos Culina finner du en rekke forskjellige kjøkkenmaskiner til ulikt formål. Ved første øyekast kan mange av maskinene virke fryktelig kostbare, men dette er investeringer som vil gi avkastning i form av både hms og effektiv bruk av tid. Du har flotte maskiner som kan stå og bearbeide smeter, iskrem, sauser etc mens kjøkkenpersonalet prepper annen mat, og dermed bruker mindre tid totalt sett. Lurer du på om det finnes en maskin som kan frigjøre tid på ditt kjøkken, snakk med din Culinaforhandler og få gode råd!

Pris, kvalitet eller ja, takk, begge deler?

Man er alltid ute etter å betale så lite som mulig, for så mye som mulig, men den første prisen du ser viser sjelden hele bildet. I Culina forsøker vi å tilby varer som både har en fornuftig pris, og en kvalitet som møter kravene i det profesjonelle kjøkken. Du kan helt sikkert finne et billigere glass eller en billigere kasserolle et annet sted, men hos Culina får du en kvalitet som gjør at du ikke trenger å kjøpe inn nytt med det samme. For eksempel er alle våre glass herdet. Det betyr at de ikke får kantskader like lett som uherdet glass, og om de går i bakken så pulveriseres glasset, og gir ikke store, skarpe skår som uherdet glass kan gi. Et annet eksempel er gryter og kasseroller. Hos Culina finner du alle prisklasser, og vi garanterer at de er produsert under ordna forhold. 

Informasjon

Uansett hva slags sted du driver vil informasjon aldri slutte å imponere. Kortreiste råvarer med egennavn og historier selger som bare det, og om du i tillegg kan gi informasjon om matsikkerhet, fabrikkrevisjoner og etisk handel av utstyret du har brukt til å lage maten med, vil dette imponere enhver gjest. Alle varene til Culina har samsvarserklæring, og er i tråd med matkontaktforskriften. I tillegg jobber Culina aktivt med etisk handel og følger opp alle leverandører med krav om dokumentasjon, og i mange tilfeller også fabrikkrevisjoner. Og i de tilfeller feil eller avvik oppdages samarbeider vi med leverandøren om utbedring heller enn å avslutte handelsforholdet. 

Culina fikk prisen som Årets Etiske ildsjel for 2015 etter et mangeårig engasjement rundt Etisk Handel. Alt kjøkken og serveringsutstyr fra Culina er matsikkert og trygt, og vi kan dokumentere at det er produsert i henhold til miljø og de ansatte jobber under gode forhold © Culina