Figgjo er kortreist, norsk kvalitetsporselen, laget av en gjeng med unik kompetanse på sitt felt
Figgjo er kortreist, norsk kvalitetsporselen, laget av en gjeng med unik kompetanse på sitt felt

Unik kompetanse hos Figgjo

Figgjo er den eneste gjenlevende porselensfabrikken (stor skala) i Norge. 94 ansatte ved Figgjo AS står for tradisjonelt håndverk, manuell kvalitetskontroll, kontinuerlig utvikling av nye former og uttrykk. Her finner du en høy konsentrasjon av spisskompetanse på porselen!

Modellverksted

På modellverkstedet ser de første prototypene dagens lys, og mange av produktidéene endre sitt liv akkurat her – som prototyper. De produktene som besluttes å lanseres, endres og utvikles videre her på modellverkstedet. Alle modellene lages først i gips og deretter støpes de i porselen. Det meste av arbeidet på modellverkstedet utføres av Geir som har opparbeidet seg en unik kompetanse innen modellering i gips og leire, gjennom sine 35 år på Figgjo. Alle modeller og prototyper blir skapt og justert på tradisjonelt vis, med manuell håndkraft. Her lages også produksjonsverktøy for flere av produksjonsteknikkene som benyttes på Figgjo i dag.


Trykkstøper

På trykkstøperne blir de teknisk vanskeligste produktene produsert. Her er det mye håndarbeid som må utføres med den største nøyaktighet. Egil sørger for at de trykkstøpte produktene holder den høye kvaliteten som Figgjo står for. Med trent hånd tørkes produktene over med fuktig svamp for å fjerne ujevnheter og skjøter. Egil har vært hos Figgjo siden 1989.


Brenning og utsortering

Figgjos produkter blir først brent uten glasur ved 1250°C. I denne brenningen krymper produktene 13%, sintrer og får sin endelige form og styrke. Sintring vil si at partiklene smelter sammen og at produktene ikke lengre absorberer fuktighet. 1. gangs brenning er uten glasur, noe som gjør at de kan støttes under brenningen. Det større muligheter når det kommer til hvilke former som kan produseres. Dette gjør at stabling av produktene i spesifikke former utføres manuelt, av Trond. Brenningen skjer i bunker, alt fra to til ti i høyden, noen ganger to og to sammen. Stablingen av produktene krever nøyaktighet og lang erfaring. Det opereres med over 100 forskjellige stablinger. Trond har vært hos Figgjo siden 2005. 

Produktene går gjennom flere brenninger på svært høy temperatur, og Odd Arild, som har vært hos Figgjo i over 15 år, sørger for at alle rudne tallerkener holder samme standard. Manuelt kontrollerer han hver eneste tallerken, og sorterer vekk produkter der det har sneket seg inn feil. Det kan være skjevhet eller rusk i glasuren. Dette er et svært fysisk tungt arbeid, og krever lang erfaring. Men denne delen av produksjonen gjør Figgjo i stand til å levere førsteklasses produkter hver gang!


Glasering

Etter første brenning legges glasur på, og det brennes på nytt på 1100°C. Siden all deformasjon og krymping skjer under 1. gangs brenning, kan produktene helglaseres og brennes på små støtter (kan sees som små punkter) eller på "fot-ringen" uten at det forringer formen. Glasering av større flate produkter som eksempelvis Figgjo Gastronorm, blir dekket med et jevnt lag glasur før de brennes for andre gang. Med en lett og trent hånd legger Bodil et passe tynt lag med glasur på de største produktene i Figgjos sortiment. Denne operasjonen foregår manuelt og krever presisjon og erfaring. Bodil har over 20 års erfaring med manuell glasering av større produkter hos Figgjo AS.Diamantsliping

Produkter som brennes på "fot-ringen" vil etter glasurbrenning bli diamantslipt. Da får produktene en jevn og glatt "fot-ring" som reduserer slitasje ved stabling og bordplater.