Diakonhjemmet lager mat til nær 500 personer hver dag! Da er det viktig å ha utstyret i orden, sier Vera Trovik Fløgstad.
Diakonhjemmet lager mat til nær 500 personer hver dag! Da er det viktig å ha utstyret i orden, sier Vera Trovik Fløgstad.

Velg riktig utstyr til institusjonskjøkkenet

Riktig utstyr er halve arbeidet. Og spesielt viktig er det på et institusjonskjøkken der kokkene skal lage mat til flere hundre mennesker.

På kjøkkenet til Diakonhjemmet Sykehus i Oslo blir det hver dag laget mat til cirka 200 pasienter i tillegg til 250 ansatte som spiser i kantinen.

- Våre 50 ansatte fordelt på 31 årsverk jobber etter kok og server-prinsippet. Vår filosofi er at mat er medisin. Det er en viktig del av det å bli frisk, sier assisterende kjøkkensjef ved sykehuset, Vera Trovik Fløgstad.

Siden pasientene har ulike behov – noen trenger næringsrik mat mens andre får middelhavsdiett for å begrense kaloriinntaket – og sykehuset som alle i helsesektoren har trange budsjetter, betyr det at kjøkkenet må jobbe effektivt, uten at det fører til stress og slitasjeskader.

Da er riktig utstyr alfa og omega.

Moderne utstyr på gammelt kjøkken

– Hygiene er det aller viktigste på et institusjonskjøkken, sier Vera Trovik Fløgstad.

Hun forteller at selve kjøkkenet er gammelt, bygningen er over 100 år gammel. For kokkene merkes likevel ikke alderen. Det skyldes at sykehuset over flere år har investert i arbeidsbesparende, moderne utstyr.

Trovik Fløgstad nevner kjeler som både blander og vasker seg selv, kuttemaskiner, kummer som alle er store nok til å få en gastronorm nedi og automatisk bånd hvor matbrettene fylles etter samlebåndsmetoden. I tillegg er nesten alt utstyr på sykehuskjøkkenet vaskbart i oppvaskmaskin.

Til sammen gjør dette at færre kokker kan lage både mer og bedre mat – uten å gå på akkord med HMS-hensyn.

Grønnsakskutteren fra Robot Coupe hjelper kokkene på Diakonhjemmet hver dag!


- Når vi vasker grønnsaker på grovkjøkkenet, kan vi sette bakkene rett nedi kummen så de blir skylt og får rent av seg. Kuttemaskiner gjør jobben for oss i stedet for at vi må kutte agurker i en time. Og mens kjelene vasker seg selv, kan kokken ta en spisepause, sier hun.

HMS på institusjonskjøkken

Kokkeyrket innebærer tradisjonelt mange tunge løft, noe som er en medvirkende årsak til at mange kokker gir seg tidlig i yrket.

- Alle arbeidsbenkene her har hev-senk med sveiv, som er mindre sårbart og tåler mer vannsøl enn elektriske heiser. Vi har tallerkendispensere med fjær så du slipper å bøye deg. Miksebollen vår kan løftes med en heis, og vi har melbeholdere på hjul slik at ikke trenger å bære melsekker, sier hun.

- Det har kostet en del, men det gjør også en sykmelding. Og det går an å søke NAV om støtte til HMS-tiltak, sier hun.


Noe av utstyret

Her er noe av utstyret som letter arbeidshverdagen på institusjonskjøkkenet til Diakonhjemmet Sykehus:

  • Arbeidsbenker med hev-senk som opereres med sveiv. Dermed får alle kokker riktig arbeidshøyde.
  • Store kjeler som både blander og vasker seg selv. Kjøkkenet har kjeler på 300, 75 og 50 liter.
  • Kuttemaskiner som kutter opp grønnsaker automatisk.
  • Automatisk bånd med stasjoner til å fylle brettene med bestikk, tallerken, brød, pålegg, osv.
  • Tallerkendispensere med fjær som gjør at kokkene slipper å bøye seg.
  • Heisetralle til å løfte bort miksebollen.
  • Melbeholdere og traller på hjul – det går både raskere og er bedre for ryggen.
  • Alle vaskekummer passer til gastronorm.
  • Hyller av cambro, som har antibakterielt belegg og kan vaskes i oppvaskmaskin. Dette hyllesystemet er også svært fleksibelt fordi det er lett å flytte på hyllene, eller sette inn en ekstra ved behov.

Cambro hyllesystem - skreddersys til ditt behov!

Hyllene er av rustfritt stål, belagt med antibakterielt polypropylen. Man kan få hyllene fastmontert, eller på hjul. Systemet klikkes sammen, og kan klikkes av igjen for vask i maskin. Tåler ca 200kg pr hylle. Systemet leveres i moduler, kontakt din forhandler for hjelp til å sette opp et system som passer perfekt på ditt sted!

Vis