Kniven er et av de aller mest brukte verktøyene i en kokkehverdag.
Kniven er et av de aller mest brukte verktøyene i en kokkehverdag.

Kokkekniven eller kjøkkenkniven - kokkens beste venn!

Det finnes to hovedtyper kniver; utstansede (platekniver) og helsmidde. De utstansede knivene er billigere, lettere og har et knivblad med samme tykkelse hele veien. En helsmidd kniv koster mer i innkjøp, men har en kraftig klinge med bryst, som sikrer optimal balanse mellom blad og skaft. Hos Culina får du kokkekniver som er beregnet for profesjonelt bruk, med en kvalitet som tåler den røffe bruken i storhusholdning. Vi anbefaler at du alltid leser brukerveiledningen som følger med fra produsenten.

Generell brukerveiledning for kokkekniver og kjøkkenkniver

Bruk alltid kniven på egnet skjærebord eller fjøl. Bruker du kniven mot et for hard underlag vil du ødelegge den fine kniveggen. Det finnes en rekke forskjellige knivtyper, pass på å bruke rett kniv til rett materiale. Skal du beine ut en fugl må du bruke en kniv som er sterk nok. Ved feil bruk kan du få sprekker i bladet, hakk i eggen eller hele bladet kan dele seg. Bruker du for eksempel en kniv med vanlig romtemperatur til å skjære i frossen mat kan det være nok til å gjøre skade på kniven. Unngå å bruke kniven med sideveis bevegelse. Det kan lett danne seg flekker på stålet om det blir utsatt for eddik, sitronsyre eller sterk såpe.

Rengjøring og oppbevaring av kniver

Det er en sterk anbefaling å alltid vaske kniven umiddelbart etter bruk. Vask den for hånd, i varmt såpevann, og husk å tørke den grundig. Selvom knivbladet er av rustfritt stål kan bladet begynne å ruste om den er dårlig rengjort, blir liggende i vann eller fukt. Culina anbefaler ikke at kniver vaskes i maskin, kniven blir sløv og skaftet vil bli tørt og sprøtt. Kniver skal oppbevares slik at de ikke er i kontakt med andre kjøkkenredskaper. Culina anbefaler å benytte en knivblokk eller magnetlist med skaftet opp og bladet ned. 

Sliping av kniver

Dersom du ikke greier å holde kniven skarp ved bruk av skjerpestål brukes bryne. En diamant eller keramiskbryne som ikke er for grov. Fukt brynet godt med vann, hold kniven i riktig vinkel mot brynet, ca 20 grader, alternativt kan du bruke et triangelbryne. En universalslipt kniv, med egg på både venstre og høyre side, brynes på begge sider. Bruk samme trykk, og en sammenhengende og jevn bevegelse når du bryner. Husk å opprettholde samme eggvinkel på begge sider. Men knivsliping er en kunst, er du usikker anbefaler vi at du får noen til å demonstrere det for deg første gangen, eller sende kniven til en profesjonell knivsliper.  

Kokkekniver og kjøkkenkniver
Alle har forskjellige preferanser når det kommer til kokkens kanskje viktigste verktøy; kniven. Se vårt brede utvalg av kokkekniver her, og er det noe du savner, ta kontakt med oss.

VIS