Hva skal du servere? Hvilket glass skal du servere det i?
Hva skal du servere? Hvilket glass skal du servere det i?

Vin og ølglass

Å velge riktig glass

I den gamle Norvegia-reklamen til Tine er det en som sier "Ost er ost!" - og det utsagnet kommer rett i retur. Ost er slett ikke bare ost, og glass er ikke bare glass.
I tillegg til pris, design og kvalitet er det essensielt å huske på hva glasset skal brukes til.
Hvilken drikke skal serveres?

Formen og størrelsen

Formen og størrelsen på glasset spiller en viktig rolle i hvordan duft og smak oppfattes. Noen drikker smaker best om man lukter litt av den først, andre drikker skal helst treffe midt på tungen, noen drikker bør ikke få temperaturpåvirkning gjennom hånden som holder glasset. 

Rødvin

Årgangsviner fortjener ekstra store glass, som Bordeaux eller Burgundglass, da slike viner trenger luft for å åpne seg og frigjøre aromaene skikkelig.

Hvitvin

Hvitvin serveres gjerne med en lavere temperatur enn rødvin, og det er ofte ønskelig å holde den ved serveringstemperaturen så lenge som mulig. Dette er en av hovedgrunnene til at hvitvinsglass ofte er mindre enn rødvinsglass. 

Musserende

Musserende viner serveres som oftes i høye, smale glass. Dette er primært for å bevare boblene så lenge som mulig. Dersom man skal nyte musserende til mat bør den serveres i et stort hvitvinsglass eller lite rødvinsglass. Mer luft vil åpne opp for flere av aromaene som gjemmer seg mellom boblene. 

Øl

Det aller viktigste med et ølglass er at de er rent. Fett er ølets verste fiende, og vil gjøre det flatt og tamt. Et høyt ølglass vil fremheve bitterheten, tynne glass med stor klokke vil fremheve aroma i mørke, mer komplekse ølsorter. Snevring i toppen av glasset vil både bevare og fremheve aroma. 

Hver drikke - sitt glass

Det er stor forskjell på hva som er hensiktsmessig for et serveringssted å ha av glass. En bankett trenger få sorter, men mange av hver sort glass. En gourmetrestaurant har større fleksibilitet og kan ha ett glass til hver vin. Derfor vil en slik guide som dette aldri erstatte en samtale med produkteksperter. Vår erfaring i Cuina er imidlertid at glasset ofte undervurderes i smakinger. Smak på samme vin i forskjellige glass og du vil garantert få deg en overraskelse!

Vinglass

Hos Culina får du et bredt utvalg av vinglass, se seriene våre her.

Vis