Gastronorm
Gastronorm

Hva er egentlig gastronorm?

Gastronorm, gastroform, GN, halv og hel. Hva er egentlig det? For en som kan faget er det innlysende, men er du ny i gamet er det ikke sikkert disse begrepene er så lette å forstå.

Gastronorm er en standardisering av størrelser på bakker, fat, bokser og brett som brukes i kantiner, catering, bufféer og profesjonelle kjøkken. Forkortelsen på fagspråket er “GN” og standarden er spesifisert i EN 631 Standarden. (European Committee for Standardization).

Gastronormsystemet er godt gjennomtenkt, og disse størrelsene går igjen i både ovner, oppvaskmaskiner, varmeskap, disker, buffeer etc. Alle størrelsene kan settes sammen til firkanter, og gjør det enkelt å utnytte plassen maksimalt. Noen omtaler også GN bakker som GN-kantiner.

GN2/1 : 650 × 530 mm

GN1/1 : 530 × 325 mm

GN2/3 : 354 × 325 mm

GN2/4 : 530 × 162 mm

GN1/2 : 325 × 265 mm

GN1/3 : 325 × 176 mm

GN1/4 : 265 × 163 mm

GN1/6 : 176 × 162 mm

GN1/9 : 108 × 176 mm

Stål, melamin, polykarbonat, polypropylen eller porselen?

Hos Culina finner du GN former i alle størrelser og materialer. Er du usikker på hvilke materialer du bør velge til ditt sted har vi i Culina bred erfaring og kan gi deg verdifulle råd når du skal velge. Lurer du på mer om de forskjellige materialene kan du lese mer om porselen, melamin og forskjellige plasttyper på culina.no.

GN i rustfritt stål er laget for matlaging i ovn, og kan også brukes på varmekilder i en buffé eller disk. 

GN i rustfritt stål

GN i rustfritt stål er noe man finner i de aller fleste profesjonelle kjøkken. Her kan man tilberede, og sette formen rett ut på bufféen, på varmekilde, eller på is, eller rett på disk.

Vis

GN i polykarbonat og polypropylen er spesielt egnet for oppbevaring.

GN i polypropylen

GN bokser i polypropylen er særlig godt egnet til oppbevaring av mat. Culina har en rekke forskjellige størrelser.

Vis

GN i melamin er spesielt egnet for displayløsninger der temperatur ikke går over eller under visse nivåer. 

GN i melamin

GN i melamin er godt egnet som displayprodukter enten det er på en disk eller i en buffé. Melamin er lett, matsikkert og svært holdbart. 

Vis

GN i porselen er lekre former og fat, noe tyngre å bære, men gir et mer ekslusivt uttrykk enn melamin.

GN i porselen

GN i porselen er lekkert, og vi har mange forskjellige størrelser, fra både Figgjo og Porsgrund porselen. 

Vis

Plassbygge?

Selvom det er en størrelsesstandard vil det kunne forekomme millimeteravvik avhengig av produsenten. Derfor anbefaler vi i Culina at du forsikrer deg om at GN størrelsene du ønsker passer perfekt der de skal brukes. Vær spesielt oppmerksom ved nedfelling og plassbygging. Skal du senke stålkantiner ned i disk, vær oppmerksom på at stålkanter kan være skarpe for dem som skal løfte GN bakkene inn og ut. I Culina har vi lang erfaring i å sette sammen optimale løsninger, ta gjerne kontakt om du har spørsmål om plassbygging av GN-bakker.